حذف يارانه‌ها، هزينه ماهانه هر خانوار را ۱۲۹ هزار تومان افزايش می‌دهد

 

تاثير حذف کامل يارانه ها بر هزينه ماهيانه خانوار ۴ نفره نمونه

 

سایت حکومتی نزدیک به لاریجانی- علی حق: مطابق قانون هدفمندکردن يارانه ها دولت موظف است در چارچوب يک برنامه زمانبندی ۵ ساله يارانه اقلام مصرفی همانند، آب، برق، بنزين، گاز، نان، برنج، روغن، شکر و شير را حذف کرده و اين اقلام را به قيمت تمام شده يا وارداتی بر پايه بهای بازار جهانی عرضه کند. حال اگر فرض کنيم دولت با اجرای کامل قانون هدفمندکردن يارانه ها تمام يارانه های مورد الزام قانون را حذف کند، برای يک خانوار نمونه ۴ نفره که در قالب الگوی بهينه مصرف کند با فرض تورم صفر حذف يارانه ها، اتفاق های زير رخ خواهد داد:

نان
قيمت هر قرص نان بر اساس نان لواش در حال‌حاضر ۳۰ تومان است که در صورت حذف يارانه‌ها ۶۰ درصد افزايش می‌يابد. بدين ترتيب هر قرص نان لواش ۴۸ تومان عرضه خواهد شد. حال اگر هر خانوار ۴ نفره روزانه ۶ قرص نان لواش مصرف کند، در حال حاضر ماهيانه ۵ هزار و ۴۰۰ تومان هزينه مصرف نان دارد که در صورت حذف يارانه، به ۸ هزار و ۶۴۰ تومان افزايش می يابد.

برنج
سرانه مصرف برنج در حال‌حاضر ۱۴ کيلوگرم در ماه برای هر خانوار ۴ نفره است که در حال‌حاضر با عرضه يارانه دولتی هر کيلو ۷۰۰ تومان است که با حذف يارانه تا ۱۳۰۰ تومان افزايش می‌يابد. بدين ترتيب هزينه مصرف برنج از ۹ هزار و ۸۰۰ تومان به ۱۸ هزار و ۲۰۰ تومان رشد می کند.

روغن
متوسط مصرف روغن هم‌اينک ۵ کيلوگرم در ماه برای هر خانوار نمونه است که قيمت يارانه‌ای آن هر کيلوگرم ۸۰۰ تومان و بودن يارانه ۲ هزار تومان است. بر اين اساس قابل پيش بين است که هزينه مصرف روغن از ۴ هزارتومان فعلی تا ۱۰ هزارتومان بالا می رود.

شکر
متوسط مصرف شکر برای خانوار ۴ نفره ماهانه ۸ کيلو گرم است که در حال‌حاضر هر کيلوگرم ۴۵۰ تومان است که با حذف يارانه هزار تومان می‌شود. لذا هر خانوار چهار نفره به جای ۳ هزار و ۶۰۰ تومان فعلی بايد ۸ هزارتومان هزينه کند.

شير
متوسط مصرف شير هم اينک به ازای هر کيلوگرم ۲۵۰ تومان، ماهانه ۴ کيلوگرم است که با حذف يارانه قيمت آن به ۷۵۰ تومان افزايش می‌يابد. بدين ترتيب هرخانوار ۴ نفره بايد به جای يکهزار تومان، ۳ هزار تومان هزينه کند.

آب
در بررسی ارائه شده برای خانوار نمونه ۴ نفره در ماه مصرف ۳۰ متر مکعب آب، سطح مصرف بهينه در نظر گرفته شده است. در حال‌حاضر قيمت هر متر مکعب آب، ۹۲ تومان محاسبه می‌شود که قيمت تمام شده آن از سوی دولت ۵۰۰ تومان اعلام شده است. براين اساس هزينه مصرف آب خانوار چهار نفره از ۲ هزارو ۷۶۰ تومان فعلی به ۱۵ هزارتومان بالغ می شود.

برق
برای خانوار نمونه ۴ نفره در ماه مصرف ۲۵۰ کيلووات برق ميزان بهينه مصرف است. قيمت تمام شده هر متر مکعب برق ۷۷ تومان اعلام شده است ولی در حال‌حاضر ۱۶ تومان اعمال می‌شود. بنابراين يک خانوار چهار نفره بايد هزينه ۴ هزارتومانی برق خود را تا سطح ۱۹ هزار و ۲۵۰ تومان افزايش يافته بداند.

گاز
در بررسی ارائه شده برای خانوار نمونه ۴ نفره در ماه مصرف ۲۵۰ متر مکعب گاز در نظر گرفته شده است. قيمت تمام شده هر متر مکعب گاز هم از سوی دولت در سال اول اجرای طرح ۱۲۰ تومان خواهد بود که در حال‌حاضر ۱۰ تومان محاسبه می‌شود. لذا يک خانواده چهار نفره که در قالب الگوی بهينه مصرف رفتار می کند ناگزير خواهد بود به جای ۲ هزار و پانصد تومان فعلی ۳۰ هزارتومان بابت مصرف گاز پول خرج کند.

بنزين
همچنين با رعايت سهميه به نسبه متعادل بنزين يعنی ۱۰۰ ليتر در ماه و افزايش قيمت بنزين از ۱۰۰ تومان فعلی به ۶۰۰ تومان، در ماه ۵۰ هزارتومان هزينه بنزين ايرانی ها خواهد شد.

اگر دولت در قالب يک سناريوی شوکوار اقدام به حذف يکباره يارانه اقلام اساسی کند، البته با فرض هزينه صفر مرسولات پستی و سفرهای خانوارها با هواپيما به جای هزينه کرد ۴۳ هزار و ۶۰ تومانی فعلی بايد در ماه ۱۷۲ هزار و ۹۰ تومان کنار گذاشته شود. اين بدان معناست که هزينه ماهانه خانوار نمونه ۱۲۹ هزار و ۳۰ تومان افزايش می يابد.